Home Water en reflecties

Water en reflecties

 

Creatieve fotografie – Water en reflecties

door Brigitte van Krimpen

 

Water is een eerste levensbehoefte voor alles wat leeft op Aarde, voor planten en dieren en dus ook voor ons mensen. Water is letterlijk een levensbron. Overal in de natuur om ons heen kan je water vinden. Behalve dat we water kunnen drinken en ons ermee wassen is water in staat licht te reflecteren en is daardoor voor velen een inspiratiebron.

Het citaat van de Chinese filosoof Tsjwang-tse zegt eigenlijk alles in één zinnetje:

Je kunt je weerspiegelingen niet in stromend water zien, maar wel in stilstaand water. Wat van zichzelf stil is, kan dingen tot stilte brengen.

Ondanks dat reflectie dus niets anders is dan een natuurkundig verschijnsel van de breking van licht kan het voor ons mensen en zeker voor fotografen een heel interessant verschijnsel zijn.

Een klassieke reflectie kan je het best fotograferen op een windstille dag met spiegelglad water.

Je kan kiezen voor een landschap en zo de symmetrie benadrukken, maar je kan ook gaan voor een wat abstractere benadering van een los onderwerp of voor macro.

 

Klassieke reflecties

De weerspiegeling van het licht  hoeft niet altijd in een groot meer te zijn, je kan het ook zien in een sloot, een plas met wat water of zelfs een enkele druppel. Wil je echter op de creatieve toer gaan en eens lekker “out of the box” beelden maken dan is er niet altijd de noodzaak dat het water stil staat. Juist dan kunnen rimpelingen verrassende beelden geven, mits je sluitertijd maar kort genoeg is. Hoe “kort” hangt af van de mate van beweging, maar dat is nu juist zo leuk om mee te experimenteren.

Wat nu precies een beeld creatief maakt kan je lezen in het volgende  Deel de Natuur artikel. Hieronder enkele voorbeelden en gebruikte technieken hoe je creatieve reflectie beelden met water kunt maken.

Abstract:

Reflecties van licht onderwater in combinatie met zandstructuren, het beeld is in de nabewerking gesolariseerd  (bron: Wikipedia). Er is gekozen voor een snellere sluitertijd om het beeld te “bevriezen”

Zoek je verdieping voor abstracte creatieve fotografie of wil je weten hoe bovenstaand beeld precies tot stand kwam lees dan het volgende artikel op onze site.

 

Vervreemding: Een beeld kan er totaal anders uit komen te zien door een compositie aan te snijden of de opname te kantelen.

Zonsopkomst in een sloot met riet aan de oever, in de nabewerking 180 graden  gekanteld

 

Reflectie van een boomstam en tak met bladeren waarbij het water licht in beweging was. In de nabewerking 180 graden  gekanteld, uitgesneden en omgezet naar zwart wit

Wil je meer weten over hoe je een foto in de nabewerking om kan zetten naar zwart wit, lees dan eens het volgende digitale doka artikel op onze site

 

ICM:  Intentional Camera Movement , oftewel bewust een beweging met je camera maken terwijl je op de ontspankop drukt.

Spiegeling van uitgelopen knotwilgen in een sloot. Camera verticaal bewogen tijdens de opname met een belichtingstijd van ¼ seconde

Hoe ICM precies in zijn werk gaat, lees je hier

 

Meervoudige belichting:  Ook wel Multiple Exposure genoemd is een techniek waarbij een opname twee of meerdere beelden bevat. Dit kan zijn direct uit de camera, maar als je camera deze functie niet heeft kan je ook beelden “mengen” in Adobe Photoshop.

Spiegeling van een kale boom in de sloot met bewegend water in combinatie met een bloesem foto. In de nabewerking zijn de kleuren gefinetuned

 

Nabewerking: Kleur en contrast kunnen van enorme invloed zijn op de sfeer van je foto. Hierin speelt niet alleen de situatie in het veld mee, maar ook de gebruikte belichtingstechniek en de nabewerking. Door in je nabewerking (of ter plekke in de camera) te spelen met je witbalans kunnen heel verschillende beelden ontstaan.

Neem eens een kijkje bij de rubriek Tutorials waar je artikelen vindt die over nabewerken gaan in zowel Photoshop als Lightroom.

 

RAW beeld vóór bewerking

Reflectie van riet in een sloot met beweging veroorzaakt door een watervogel, korte sluitertijd om voldoende scherpte te verkrijgen.

 

Jpg beeld na bewerking. 

Er is flink aan de schuifjes van niveaus en curves getrokken in Photohop om de contrasten wat verder uit elkaar te halen.

 

Uiteraard zijn er nog vele andere opties mogelijk, dus leef je uit en verras ons met je creatieve beelden.  Kom je er niet uit of wil je wel eens zien hoe een andere fotograaf jouw foto zou bewerken,  kijk dan eens naar onze Rubriek "Make-over" en bied jouw foto aan voor bewerking.

 

Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust als reactie onder dit artikel.

Als je bepaalde technieken graag besproken wil hebben in een volgend artikel dan kan je dat uiteraard ook vermelden.

 

Reacties

Geef een reactie